Tipuri de biocombustibili

Biocombustibilii solizi se obtin cel mai simplu, din biomasa vegetala nevaloroasa. Pentru producerea brichetelor (peletilor), exista echipamente fixe sau mobile, care transforma deseurile celulozice (rumegus, paie, alte produse vegetale, care nu sunt valorificate in alt mod, sau pur si simplu sunt arse pe camp fara a se folosi acea energie degajata) intr-o marfa ce poate fi folosita ca materie prima pentru centrale termice si astfel poate inlocui carbunele, un combustibil foarte poluant.

Biocombustibilii lichizi sunt biodieselul si bioetanolul. Biodieselul se obtine foarte simplu din plante oleaginoase. Se poate folosi in substituirea totala sau partiala a petrodieselului. Biodieselul poate sa se amestece cu motorina care provine din rafinarea petrolului in diferite cantitati.Se folosesc abrevieri potrivit procentajului de biodiesel din amestec: B100 in cazul folosirii de 100% biodiesel, sau notatii ca B5, B15 sau B30 unde numarul indica procentajul de volum biodiesel din amestec.
Biodieselul descompune cauciucul natural, de aceea este necesara substituirea prin elastomeri sintetici in cazul folosirii de amestecuri cu un inalt continut de biodiesel.
Īn schimb, bioetanolul de generatia a doua(cel care se obtine din celuloza si nu din cereale), necesita un proces de fabricatie mai complex. Bioetanolul se poate amesteca cu benzina, sau se poate folosi in stare pura in motoare special construite pentru a putea functiona pe baza de benzina si/sau de etanol.