Energia apelor curgatoare

Energia apelor curgatoare a fost exploatata inca din cele mai vechi timpuri pentru a produce energie mecanica care era utilizata in cele mai diverse scopuri de la a pune in miscare mori de apa pana la sisteme de irigatie si exploatari miniere.

Modalitati de exploatare

Rotile hidraulice

Rotile hidraulice folosesc energia apelor curgatoare pentru a produce lucru mecanic.
Pe cursuri de apa cu debite mici se exploateaza in special energia potentiala, in acest scop fiind utilizate roti pe care sunt montate cupe, iar aductiunea apei se face in partea superioara a rotii umpland astfel cupele. Greutatea apei din cupe pune roata in miscare; in acest caz caderea corespunde diferentei de nivel intre punctele in care apa este admisa si respectiv evacuata din cupe si este cu atat mai mare cu cat diametrul rotii este mai mare. Pe cursurile de apa cu debite mari se exploateaza in special energia cinetica a apei, in acest scop fiind utilizate roti pe sunt montate palete, iar aductiunea apei se face in partea inferioara a rotii impingand paletele.Pentru a obtine momente cat mai mari raza rotii trebuie sa fie cat mai mare. De multe ori, pentru a accelera curgerea apei in dreptul rotii, inainte de aceasta se construieste un stavilar deversor care ridica nivelul apei si transforma energia potentiala a caderii de apa care se formeaza in energie cinetica suplimentara, viteza rezultata din deversare adaugandu-se vitezei normale de curgere a cursului de apa.

Hidrocentralele

Hidrocentralele utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje pentru a produce energie electrica.Potentialul unei exploatari hidroelectrice este dependent atat de caderea cat si de debitul de apa disponibil; cu cat acestea sunt mai mari cu atat se poate obtine mai multa energie electrica.
Intr-o hidrocentrala energia hidraulica este captata de turbine care actioneaza generatoare electrice.

Microcentrale si picocentrale hidraulice

O microcentrala hidraulica este o hidrocentrala a carei putere instalata nu depaseste 100 kW(5 - 100kW), iar o picocentralahidraulica este o hidrocentrala a carei putere instalata nu depaseste 5 kW(1-5kW).
Microcentralele si picocentralele hidraulice pot fi construite pe cursuri de apa mici si constituie o solutie pentru asigurarea energiei electrice in asezarile mici si izolate.












Articole

Hidrocentrala



Copyright © 2010 ENERGII ALTERNATIVE

Email: webmaster@energiialternative.net